Svijet
Trending

Hezbolah plaća sve veću cijenu u sukobu na Bliskom istoku

Hezbolah plaća sve veću cijenu u sedmicama neprijateljstava s Izraelom u kojima je ubijeno više od 100 njegovih boraca, ali ne predviđa sveobuhvatni rat čak i dok se broj žrtava povećava, a sukob se nastavlja, kažu izvori upoznati s njegovim razmišljanjem.

Libanska grupa koju podržava Iran pokopala je u srijedu još šest svojih boraca, a njihovi lijesovi su bili umotani u žutu zastavu. Oni su posljednji poginuli u najsmrtonosnijoj konfrontaciji s Izraelom otkako su ušli u rat 2006. godine.

Hezbolah je razmjenjivao vatru s Izraelom na granici otkako je njegov palestinski saveznik Hamas napao Izrael 7. oktobra, zapalivši sukob koji je uvukao tu teško naoružanu grupu i druge frakcije s Iranom na Bliskom istoku.
Ali nasilje je uglavnom obuzdano u područjima na granici, oblikovano prema onome što su posmatrači nazvali nepisanim pravilima borbe između protivnika koji su dugo prijetili jedni drugima katastrofalnom štetom u slučaju rata.

Govoreći na sahrani u južnom predgrađu Bejruta koje kontroliše Hezbollah, zvaničnik Hezbolaha šeik Jusef Srour rekao je da je grupa dala “zakletvu da će podržati front u Gazi” do kraja i da će smanjiti pritisak na njega “koliko je to moguće”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button